Megihlettek a boltívek

Ha akad egy boltív az újonnan vásárolt lakásunkban, nem feltétlenül mondanám, hogy azonnal le vele. Na de hogyan is lehet kihozni a legtöbbet ebből a megosztó csodás lehetőségből?

“A boltív két egymásnak támaszkodó gyengeség, melyből végtelen erő keletkezik.”

Leonardo da Vinci

Sokat voltam itthon mostanában,, ezért volt időm sétálgatni, nézegetni a házakat. A környéken ahol andalogtam sok régi, elhagyatott parasztház volt. Megihletett a boltív, amit a legtöbb lakberendező sokszor elvből elutasít. Biztosan meg van mindenkinek a 70-es, 80-as évekből a lepukkant szoci házakban az a tipikus boltív a konyhában, ami téglával van kirakva és ráadásul kicsit egyenetlen is. Azonban, a boltív manapság újra reneszánszát éli, hiszen visszajött a divatba a retro és baromi jól mutat egy modern, letisztult térben is. Nem éppen a téglával kirakott boltívre gondolok (bár az is lehet irreál menő), hanem inkább arra, amikor egy ív a lakásban funkciót is kap és nem csupán esztétikai céllal építették.

Szóval megihlettek a boltívek, ezért gondoltam kicsit utánanézek, honnan is jön, mi a háttere. Az „arcus” latin szóból ered az ív kifejezés, ebből lett a boltív szavunk. Régen gazdag polgárok lakását díszítette, kastélyokban, templomokban láthattuk, vagy a rómaiaknál a vízvezetékek, a Colosseum, az Istár kapu volt boltívekkel tele. Na de manapság mi a jó egy boltívben?

Ha akad egy boltív az újonnan vásárolt lakásunkban, nem feltétlenül mondanám, hogy azonnal le vele. Mindenféleképpen előnye, hogy nem egy szabványos átjáró, ad valami extrát a térben. Ráadásul helyettesítheti az ajtót, amit naponta 20x is kinyitnánk, majd becsuknánk, vagy csak kitámasztanánk. A boltív biztosít egy elegáns megjelenésű szabad átjárást a szobákba. A funkció és az esztétikum mellett pedig nem feledkezhetünk meg arról a tényről sem, hogy vizuálisan bővíti a teret!

Anyagában lehet fából, téglából, vagy kialakíthatjuk gipszkartonból, vagy polisztirol habból. Hogy melyiket választjuk, ez már a lakás stílusától függ.

Manapság divatos az amerikai konyha, de gyakran előfordul, hogy átalakítandó lakásunkban éppen egy főfal választja el konyhát a nappalinktól. Ilyen esetben javaslom, hogy egy tágas boltívvel kössük össze a két helyiséget.

https://pin.it/5kTwavK

Természetesen a boltív nem csak két helyiség összekapcsolására kiváló. Számtalan nagyon vagány funkcióval tudunk ellátni egy boltívet, ami ráadásul különlegessé varázsolja az egyhangúnak tűnő falakat.

Beépített szekrény

Mennyire jó már, hogy a falba van beépítve a polc, nem pedig eláll a faltól, és mindezt egy extra megoldással, nem csak úgy egy téglalap formában, de közben mégis annyira lenyűgöz az egyszerűségével.

https://pin.it/1K3pSbu

Képek helyett boltív a falban

Ez már egy kicsit bonyolultabb, de ahelyett, hogy a megszokott kilenc egyforma képet tennénk a falra, inkább játékosan a falba mélyesztünk boltíveket és modern vázákkal díszítjük. Én még azt is el tudom képzelni, hogy mindegyik aljába egy egy ledcsíkot ragasztok, ami megvilágítja a boltívek hátsó falát és ezzel még jobban feldobja a helyet.

https://pin.it/1EWYuuJ

Egész boltív helyett csak fél

Na igen, ez a megoldás teljesen beindítja a fantáziámat. Sem ajtó, sem hagyományos megoldások. Modern, letisztult, extra. Mi kell még?

https://pin.it/2MOIHyP

Boltív, mint falfülke

Fürdőszobában, nappaliban, hálószobában, bárhol elüthető ez a frappáns megoldás, olyan színű háttérrel, ami visszaköszön a szoba többi design elemében.

Boltív alakú tárgyak

Nem muszáj beépített boltívnek lenni, elég csak a boltív alak, ami igazán feldob egy átlagos, egyhangú helyiséget. Boltív alakú tükrök, vagy egy ajtó, vagy akár csak egy nem hagyományos falfestmény, amit díszítünk.

Belépés a játszóbirodalomba

A Disney jelre emlékeztet ez a bejárat, ahol, ha belépsz, beindul a fantáziád, az összes plüss életre kel és a gyerekek álmai valóra válnak. Játékos, könnyed, mégis modern és korszerű megoldás. Tökéletes.

https://pin.it/6noWI9I

Te is szeretnél lakberendezői segítséget?

Megtervezzük és megvalósítjuk számodra álmaid otthonát:

  • LivDan Home Lakberendezés Debrecen
  • LivDan Home Lakberendezési stúdió Budapest

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email

Legújabb bejegyzések

Helyszíni felmérések

A helyszíni felmérés fontossága abban rejlik, hogy pontos méreteket, szögeket mérnek fel a kollégák, mely lehetővé teszi, hogy precíz és pontos méretekkel készüljenek el a bútorok.

Tovább olvasom »

Tömörfa

A fának lelke van ezért nagy odafigyeléssel készülnek. Élő anyag, ami azt jelenti, hogy igazi érték. Tudtátok, hogyha sok a pára akkor beszívja és ha száraz a levegő akkor ezt a páratartalmat leadja? Olyan csodás funkcionalitással rendelkezik, így az otthonok páratartalmát is kézben tartja.

Tovább olvasom »
Ingyenes sorozat

Lakberendezési tippek